Kućni robot kompanije LG dobio nagradu za inovativne tehnologije i odličan dizajn

Beograd, 21. jul 2011 – HOM-BOT, kućni robot-usisivač kompanije LG Electronics, jedan je od finalista na sedmoj dodeli IERA godišnjih nagrada za inovacije i preduzetništvo iz oblasti robotike i automatizacije (Annual Invention and Entrepreneurship Award in Robotics and Automation). HOM-BOT je jedini kućni robot za čišćenje koji je dobio ovakvo prestižno priznanje.

IERA nagrade, koje dodeljuju Međunarodna federacija za robotiku (International Federation of Robotics) i IEEE Društvo za robotiku i automatizaciju, namenjene su  vrhunskim dostignućima i kreativnim idejama pronalazača, kao i kompanijama koje te ideje sprovode u delo. Jedan od glavnih zadataka ovih značajnih institucija jeste rad na promovisanju bliske saradnje između robotike, kao naučne discipline, i robotičke industrije.

„Počastvovani smo zbog ovog prestižnog priznanja. HOM-BOT predstavlja jasan primer kako napredne tehnologije mogu da olakšaju svakodnevno obavljanje kućnih poslova,” rekao je Young-ha Lee, predsednik i izvršni direktor kompanije LG Electronics Home Appliance. „Savršena ravnoteža napredne tehnologije i visoke funkcionalnosti je ono što čini LG proizvode posebnim, a HOM-BOT sjajnim primerom”.

HOM-BOT poseduje niz impresivnih karakteristika. Dual Eye Camera Sensor sistem se prvi put koristi u uređaju čija je osnovna namena usisavanje i čišćenje životnog prostora. Dva „oka“ senzora su odvojena i postavljena na vrh i dno instrument table, kako bi se obezbedila veća preglednost. Gornja kamera takođe mapira i memoriše raspored u prostoriji, dok je donja kamera opremljena Optical Flow senzorom koji pravi bezbroj fotografija u sekundi, ucrtavajući stazu kojom se HOM-BOT kreće.

Ultrazvučni i infracrveni senzori identifikuju prepreke kako se HOM-BOT ne bi sudarao sa objektima u prostoriji. U ovaj izvanredan proizvod ugrađene su i failsafe komponente, tako da kada HOM-BOT naleti na prepreku, akcelerometar i žiroskopski senzor omogućuju robotu da deluje na pravi način. Primenom ovakvog sistema senzora otklonjeni su svi nedostaci prethodnih modela. HOM-BOT je uz sve to i veoma tih, jer proizvodi zvuk jačine samo 60 decibela.

Pored svih naprednih tehničkih karakteristika, HOM-BOT je i dobitnik Red Dot nagrade za dizajn, koja predstavlja jedno od najprestižnijih priznanja u industriji. Od 1955. godine, organizacija Essen Design Zentrum Nordrhein Westfalen jednom godišnje dodeljuje ovu nagradu za izuzetan kvalitet. Ove godine u konkurencije je bilo 4.433 proizvoda iz 1.700 kompanija, koje dolaze iz 60 različitih zemalja.

# # #


Više o LG Electronics, Inc.

LG Electronics, Inc. (KSE: 066570.KS) je globalni lider i tehnološki inovator u potrošačkoj elektronici, mobilnim komunikacijama i kućnim uređajima. Zapošljava preko 93 hiljade ljudi, koji rade u preko 120 operativnih centara širom sveta. LG obuhvata četiri poslovne jedinice – Home Entertainment, Mobile Communications, Home Appliance, i Air Conditioning & Solutions, sa kojima je u 2010. godini ostvario ukupnu prodaju od od 55.8 triliona korejskih won-a (48.2 milijarde američkih dolara). LG Electronics je jedan od vodećih svetskih proizvođača flet panel televizora, mobilnih telefona, rashladnih uređaja, mašina za pranje veša, i frižidera. LG je potpisao dugoročni sporazum o partnerstvu, kojim je postao Globalni i Tehnološki partner Formule 1™, čime stiče ekskluzivnu poziciju i marketing prava kao zvanični dobavljač potrošačke elektronike, mobilnih telefona i sistema za obradu podataka za ovu globalnu sportsku manifestaciju. Za više informacija, posetite www.lge.rs.

Više o LG Electronics Home Appliance Company

LG Electronics Home Appliance Company je inovator u industriji kućnih aparata, posvećen ponudi zdravijih i ekološki pogodnijih proizvoda, uz kombinaciju smart tehnologije i trend-seterskog dizajna, obezbeđujući potpuna rešenja za unapređenje svakodnevnog života. LG-evi intuitivni proizvodi, uključujući frižidere, mašine za pranje veša, mašine za pranje sudova, uređaje za kuvanje, usisivače, i ugradne kućne uređaje, dizajnirani su da se usklade sa potrebama potrošača širom sveta. LG-eve inovativne tehnologije i brojne napredne funkcije, a među njima i prvi svetski interaktivni frižider, mašina za pranje veša na paru i kombinacija mikrotalasne pećnice i rerne, postavljaju nove standarde u industriji kućnih aparata, doprinoseći LG-evoj poziciji globalnog lidera.