LG Electronics i REC proizvode solarne ćelije

  • Updated
  • 2009 01. 20

Južnokorejska kompanija LG Electronics potpisala je petogodišnji ugovor vredan 340 miliona dolara, sa norveškom kompanijom REC Wafer o isporuci silicijumskih podloga namenjenih za proizvodnju solarnih ćelija.
Podloge predstavljaju listove silicijuma koji se seku radi izrade solarnih ćelija, a očekuje se da će njihova isporuka (u ograniučenom obimu) početi naredne godine.

Kompanija LG Electronics se upustila u nadmetanje na tržištu solarnih ćelija i panela, otkako je u junu prošle godine od svoje sestrinske kompanije LG Chem kupila njen ogranak za proizvodnju solarnih ćelija.

LG je u oktobru prošle godine saopštio da će u svojoj fabrici plazma panela u gradu Gumi u Južnoj Koreji, reorganizovati jednu proizvodnu liniju koja se trenutno ne koristi, u dve linije za proizvodnju solarnih ćelija. Na tim linijama će se proizvoditi solarne ćelije zasnovane na nanokristalima. Radi se o ćelijama izgrađenim od supstrata silicijuma koji je presvučen slojem nanokristala.

Dve nove linije će zajednički obezbediti podloge dovoljne za izradu solarnih ćelija koje godišnje mogu proizvesti 120 megavata (MW) snage, a očekuje se da će prva od te dve linije početi sa radom u prvom tromesečju 2010. godine.

Kompanija LG Electronics je prošle godine uspešno okončala pregovore sa nemačkom kompanijom Conergy o zajedničkom ulaganju u postojeću fabriku solarnih panela kompanije Conergy u Frankfurtu. Međutim, aktuelna svetska finansijska kriza je dovela do izmene postignutog dogovora, tako da trenutno nije poznato da li će dve kompanije započeti zajedničku proizvodnju solarnih ćelija.

O kompaniji LG Electronics
LG Electronics, Inc. (KSE: 066570.KS) je globalni lider i tehnološki inovator u potrošačkoj elektronici, kućnim uređajima i mobilnim komunikacijama. Zapošljava preko 82 hiljade ljudi, koji rade u preko 110 operativnih centara uključujući i 81 predstavništvo širom sveta. LGE sačinjavaju četiri poslovne jedinice - Mobile Communications, Digital Appliance, Digital Display i Digital Media, koje su u 2006. ostavarile globalnu prodaju od 38,5 milijardi američkih dolara. LG Electronics je najveći svetski proizvođač CDMA mobilnih telefona, optičkih uređaja i DVD plejera.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti agenciji Communis koja je od LG Electronics, Inc ovlašćena za odnose sa javnošću. Kontakt osobe Danijela Popović Jurić – 065 36 36 143, e mail: danijela.popovic@communis.rs i Gordana Šoštarić 065 36 36 119, e mail: gordana.sostaric@communis.rs