Da biste imali pravi utisak o našem veb sajtu LG.com, morate da koristite drugi pregledač ili da nadogradite Internet Explorer na noviju verziju (IE9 ili noviji).

Veb sajt LG.com koristi dizajn sa brzim odazivom koji nudi prijatno iskustvo i prilagođava se veličini ekrana vašeg uređaja. Da biste na najbolji mogući način doživeli veb sajt LG.COM, pratite sledeća uputstva.

Ako koristite Internet Explorer 8 ili stariji, moraćete da koristite drugi pregledač kao što je Firefox ili Chrome ili da nadogradite Internet Explorer na noviju verziju (IE9 ili noviji).

Ako koristite Internet Explorer 9 i noviji, isključite opciju „Postavke prikaza kompatibilnosti“ u pregledaču Internet Explorer prateći sledeće korake:

  • Kliknite desnim tasterom miša na vrhu pregledača i proverite da li je odabrana opcija „Traka sa menijima“
  • Izaberite opciju „Alatke“ na traci sa menijima, a zatim izaberite „Postavke prikaza kompatibilnosti“
  • U iskačućem meniju opozovite izbor u sva tri polja i kliknite na „Zatvori“
  • Prozor pregledača će se automatski osvežiti i bićete spremni
Skip to Contents

4 mita o 4K televizorima

Među brojnim proizvodima sa akcijskim cenama, svakako će jedan od najtraženijih biti svakako omiljeni praznični prijatelj mnogih porodica – televizor. Međutim, kako izabrati pravi, u moru nepoznatih termina koje nam donosi savremena tehnologija? Kompanija LG Electronics odlučila je da se uhvati u koštac sa najčešćim mitovima vezanim baš za tehnologiju koju poseduju najnoviji uređaji ove kompanije – 4K.
       
4K televizori su preskupiʺ

U skladu sa sve boljim uslovima za proizvodnju, kao i većom konkurencijom na tržištu, cene 4K televizora su drastično opale u poslednjih nekoliko godina. Iako još uvek skup za standarde televizora, cena prvog LG 4K OLED televizora daleko je povoljnija nego prilikom prvog predstavljanja, pre tri godine. Ipak, neverovatan kvalitet slike i kombinovanje prednosti Ultra HD sa OLED tehnologijom pruža korisnicima potpuno novi nivo kućne zabave, što je svakako dobar razlog da se ovaj uređaj nađe na šoping listi.

„Postoji malo dostupnog 4K sadržajaʺ

Svi se dobro sećamo iščekivanja da se naš omiljeni blokbaster pojavi na nekom od formata dostupnih za gledanje kod kuće. Najpre smo cupkali u video klubovima da iznajmimo VHS kasetu, a zatim kod lokalnog prodavca DVD diskova. Međutim, streaming video formati uneli su revoluciju, jer emiteri kao što su Netflix, Amazon Prime i YouTube već pružaju veliku količinu sadržaja u 4K formatu. Primera radi, 20 odsto kompletnog sadržaja koji nudi Netflix je u 4K formatu.

„Broj piksela određuje kvalitet slikeʺ

Jedna od najčešćih zabluda jeste vezana za faktor koji je odgovoran za kvalitet slike. Malo ljudi zna da su to baš podpikseli ekrana, a ne pikseli. Kao i u digitalnoj fotografiji, pikseli su važan deo priče, ali ne i najbitniji. Profesionalci ocenjuju kvalitet televizijskog ekrana prema sposobnosti da reši problem prikaza linija i razmaka koji poseduju osvetljenje, kontrast i elemente boje. Rezolucija 4K televizora se definiše uz pomoć 3.840 i 2.160 linija i razmaka, a ovaj uređaj poseduje bele podpiksele sa dodatkom crvenih, zelenih i plavih piksela, kako bi emitovao svetliju sliku. Dodatno, RGBW tehnologija primenjuje četiri sekvencijalno kružne kombinacije podpiksela, RGB, WRG, BWR i GBW, čime pruža mogućnost 4K televizorima da proizvedu svetliju sliku u odnosu na televizore sa RGB tehnologijom, istovremeno koristeći istu količinu električne energije.

„8K tehnologija stiže uskoroʺ

U oktobru, kompanija Sharp predstavila je prvi televizor sa 8K tehnologijom, dijagonale 85 inča i naravno, podjednako impozantnom cenom od 130.000 dolara. Drugim rečima, 8K televizori su, za sada, ipak dosta daleko. Postoje predviđanja da će globalna prodaja 8K televizora doživeti pomak tek uoči Olimpijade u Japanu 2020. godine, međutim čak i nakon toga se ne očekuje da će njihova prodaja preći brojku od milion primeraka.

Više o LG Electronics, Inc.

LG Electronics, Inc. (KSE: 066570.KS) je globalni lider i tehnološki inovator u potrošačkoj elektronici, mobilnim komunikacijama i kućnim uređajima. Zapošljava preko 82 hiljada ljudi, koji rade u preko 119 operativnih centara širom sveta. Kompanija LG je ostvarila globalnu prodaju za 2013. godinu u iznosu od 53,10 milijardi dolara (58,14 milijardi KRW), obuhvata četiri poslovnih jedinica – Home Entertainment, Mobile Communications, Home Appliance & Air Solution, and Vehicle Components i trenutno je jedan od vodećih svetskih proizvođača flet panel televizora, mobilnih telefona, rashladnih uređaja, mašina za pranje veša i frižidera. Kompanija LG Electronics je dobitnik priznanja „ENERGY STAR® partner godine” za 2014. godinu. Za više informacija, posetite www.lg.com/rs.

Više o LG Electronics Home Entertainment

LG Electronics Home Entertainment je vodeći globalni proizvođač na tržištu audio vizuelnih proizvoda, monitora, personalnih kompjutera i prenosivih uređaja. Kompanija neprestano teži da probija granice tehnologije, kako bi kreirala inovativne uređaje i izašla u susret potrebama svojih potrošača širom sveta. Ova kompanija je fokusirana na poboljšanje svakodnevice svojih korisnika uz pomoć vrhunskih proizvoda za kućnu zabavu, koje predvode nagrađivani OLED televizori, 4K ULTRA HD televizori i CINEMA 3D Smart televizori, sa novom webOS platformom. Za više informacija, posetite www.lg.com/rs.