Da biste imali pravi utisak o našem veb sajtu LG.com, morate da koristite drugi pregledač ili da nadogradite Internet Explorer na noviju verziju (IE9 ili noviji).

Veb sajt LG.com koristi dizajn sa brzim odazivom koji nudi prijatno iskustvo i prilagođava se veličini ekrana vašeg uređaja. Da biste na najbolji mogući način doživeli veb sajt LG.COM, pratite sledeća uputstva.

Ako koristite Internet Explorer 8 ili stariji, moraćete da koristite drugi pregledač kao što je Firefox ili Chrome ili da nadogradite Internet Explorer na noviju verziju (IE9 ili noviji).

Ako koristite Internet Explorer 9 i noviji, isključite opciju „Postavke prikaza kompatibilnosti“ u pregledaču Internet Explorer prateći sledeće korake:

  • Kliknite desnim tasterom miša na vrhu pregledača i proverite da li je odabrana opcija „Traka sa menijima“
  • Izaberite opciju „Alatke“ na traci sa menijima, a zatim izaberite „Postavke prikaza kompatibilnosti“
  • U iskačućem meniju opozovite izbor u sva tri polja i kliknite na „Zatvori“
  • Prozor pregledača će se automatski osvežiti i bićete spremni
Skip to Contents

Kompanija LG objavila finansijske rezultate za 2010. godinu

Kvartalni rezultati pokazuju rekordno visoku prodaju televizora sa ravnim ekranom, kao i konstatan rast u sektoru kućnih aparata

SEUL, 26. januar 2011. godine - LG Electronics (LG) danas je objavio da prihod kompanije za 2010. godinu iznosi 55,8 triliona KRW (48,2 milijadi USD), dok neto profit iznosi 1,3 triliona KRW (1,1 milijarda USD). Operativni profit za 2010. godinu iznosi 176,4 biliona KRW (152,5 miliona USD).

Nerevidirani rezultati bazirani na IFRS (International Financial Reporting Standards) za tromesečni period zaključno sa 31. decembrom 2010. godine, pokazuju snažan porast prihoda u sektorima kućne zabave i kućnih aparata, pre svega zahvaljujući rastu isporučenih televizora sa ravnim ekranom i mobilnih telefona, što delimično nadoknađuje umerene rezultate prodaje u sektoru mobilnih telefona tokom kvartala.

Kompanija LG u četvrtom kvartalu 2010. godine ostvarila je konsolidovani prihod u iznosu od 14,7 triliona KRW (13,0 milijardi USD), što je porast od 9,4 odsto u odnosu na prethodni kvartal. U četvrtom kvartalu kompanija LG zabeležila je neto gubitak u iznosu od 256,4 milijardi KRW (226,3 miliona USD). Ukupan operativni profit je smanjen, ali su i gubici u sektoru mobilnih telefona redukovani, što je, uz smanjenje zaliha, pozitivno uticilo na protok novca.

Rezultati prodaje kompanije LG Home Entertainment porasli su za 15,8 odsto (u KRW) u odnosu na prethodni kvartal, zahvaljujući rekordno visokoj prodaji televizora sa ravnim ekranom tokom Q4 koja je rezultat snažnog uticaja sezonske prodaje i liderske pozicije proizvoda LG kompanije na razvijenim tržištima. Kompanija je isporučila 8,7 miliona televizora sa ravnim ekranom, što predstavlja rast od 33 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Ipak, zahvaljujući padu prosečne cene proizvoda koja je rezultat intenzivirane konkurencije u TV industriji, prihodi su smanjeni u odnosu na treći kvartal i zabeležen je operativni gubitak u ovom kvartalu. Godišnja prodaja zabeležila je skok od 12,5 odsto u odnosu na prethodnu godinu uprkos ekonomskoj stagnaciji na razvijenim tržištima i dostigla je vrednost od 22,1 triliona KRW (19,1 milijarda USD).

Prihodi kompanije LG Mobile Communications porasli su za 10,9 odsto u odnosu na prethodni kvartal zahvaljujući snažnom rastu prodaje smart telefona kao što je Optimus One. Ukupno 30,6 miliona mobilnih telefona je isporučeno na tržište tokom četvrtog kvartala, što je rast od 8 odsto u odnosu na prethodni kvartal. U 2011. godini, fokus kompanije biće na postizanju profitabilnosti kroz predstavljanje premium smart telefona, diferencijaciji tablet PC proizvoda i repozicioniranje cenovne konkurentnosti mobilnih telefona.

Kompanija LG Home Appliance kontinuirano ostvaruje odlične rezultate, tako da je i 2010. godini zabeležila 13,7 odsto rasta na godišnjem nivou u iznosu od 2,8 triliona KRW (2,5 milijardi USD) i operativni profit od 78 milijardi KRW (68,8 miliona USD). Prodaja je porasla zahvaljujući ostvarenim rezultatima na severno-američkom tržištu i kontinuiranom rastu na tržištima u razvoju. Ukupna prodaja u 2010. godine porasla je za 11,9 odsto u odnosu na 2009. godinu, na 10,7 triliona KRW (9,2 biliona USD), ostvarujući značajne operativne margine. U kompaniji očekuju da će zadržati lidersku poziciju na tržištu frižidera i veš mašina, kao i da će unaprediti poslovanje u segmentu linearnih kompresora i prerade vode.

Prodaja kompanije LG Air Conditioning povećana je za 50,5 odsto u odnosu na prošlu godinu, na 0,9 triliona KRW (0,8 milijardi USD). Značajan rast zabeležen je na Srednjem istoku, Africi, Centralnoj i Južnoj Americi, a intezivirana je prodaja komercijalnih AC sistema. Ukupna godišnja prodaja dostigla je 4,8 triliona KRW (4.2 milijarde USD), što je rast od 12,2 odsto u odnosu na prethodnu godinu. U 2010. godini kompanija nastavlja da ulaže u razvoj solarnih ćelija i LED rešenja rasvete i da unapređuje svoju poziciju na polju air conditioning proizvoda od strateške važnosti.

Kompanija LG Business Solutions povećala je prodaju za 1,9 odsto u odnosu na prošli kvartal sa 1,2 triliona KRW (1,1 milijardi USD) uprkos padu potražnje i niske prosečne prodajne cene. Godišnja prodaja iznosi 4,8 triliona KRW (4,2 milijarde USD), što predstavlja rast od 4,3 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Poslovni ciljevi i izgledi za Q1 2011. godine
Fokus kompanije, pod snažnim vođstvom višeg menadžmenta, biće strateške investicije u razvoj proizvoda i garancija visokog kvaliteta proizvoda na dugoročnom nivou. Kako bi pripremila temelje za budući rast, kompanija će nastaviti da investira u poslove visokog potencijala, kao što su solarna energija, komercijalni program air conditioning sistema i prerade vode.

Finansijski izveštaj Q4 2010. - objašnjenje konverzije valuta
Iznosi u korejanskom von-u (Korean Won) su prevođeni u US dolare (USD) po srednjem kursu u tromesečnom periodu za svaki odgovarajući kvartal: 1,133 KRW za 1 USD (2010. 4Q) i 1,169 KRW za 1 USD (2009. 4Q). Srednji kurs za period od 12 meseci u 2010. godini je bio 1,157 KRW za 1 USD i 1,278 KRW za 1 USD u 2009. godini. Kompanija LG očekuje da će kurs u 2011. godini biti 1,100 KRW za 1 USD.

# # #

Više o LG Electronics, Inc.
LG Electronics, Inc. je globalni lider i tehnološki inovator u potrošačkoj elektronici, kućnim uređajima i mobilnim komunikacijama. Zapošljava preko 84 hiljade ljudi, koji rade u preko 115 operativnih centara uključujući i 84 predstavništva širom sveta. LGE čine pet poslovnih jedinica – Home Entertainment, Home Appliances, Air Conditioning, Business Solutions i Mobile Communications, sa kojima je u 2009. godini ostvario ukupnu prodaju od 43.4 milijardi američkih dolara. LG Electronics je jedan od vodećih svetskih proizvođača televizora sa ravnim ekranom, audio i video uređaja, mobilnih telefona, rashladnih uređaja i mašina za pranje veša. LG je potpisao dugoročni sporazum o partnerstvu, kojim je postao Globalni i Tehnološki partner Formule 1™, čime stiče ekskluzivnu poziciju i marketing prava kao zvanični dobavljač potrošačke elektronike, mobilnih telefona, sistema za obradu podataka i flet panel televizora za ovu globalnu sportsku manifestaciju. Za više informacija, posetite www.lge.com

.