Da biste imali pravi utisak o našem veb sajtu LG.com, morate da koristite drugi pregledač ili da nadogradite Internet Explorer na noviju verziju (IE9 ili noviji).

Veb sajt LG.com koristi dizajn sa brzim odazivom koji nudi prijatno iskustvo i prilagođava se veličini ekrana vašeg uređaja. Da biste na najbolji mogući način doživeli veb sajt LG.COM, pratite sledeća uputstva.

Ako koristite Internet Explorer 8 ili stariji, moraćete da koristite drugi pregledač kao što je Firefox ili Chrome ili da nadogradite Internet Explorer na noviju verziju (IE9 ili noviji).

Ako koristite Internet Explorer 9 i noviji, isključite opciju „Postavke prikaza kompatibilnosti“ u pregledaču Internet Explorer prateći sledeće korake:

  • Kliknite desnim tasterom miša na vrhu pregledača i proverite da li je odabrana opcija „Traka sa menijima“
  • Izaberite opciju „Alatke“ na traci sa menijima, a zatim izaberite „Postavke prikaza kompatibilnosti“
  • U iskačućem meniju opozovite izbor u sva tri polja i kliknite na „Zatvori“
  • Prozor pregledača će se automatski osvežiti i bićete spremni
Skip to Contents

LG i London Vegetable Orchestra podižu svest o problemu bacanja hrane

  • Updated
  • 2017 06. 07

 

Beograd, 07. jun 2017. godine ― Povodom ovogodišnjeg Svetskog dana zaštite životne sredine, kompanija LG Electronics (LG) udružila se sa talentovanim muzičarima iz sastava London Vegetable Orchestra da bi pokazali kako unapređena tehnologija zamrzavanja hrane može da pomogne u produžavanju njenog roka trajanja i do nekoliko nedelja, pa čak i meseci. Ideja koja stoji iza kampanje jeste podizanje svesti o problemu bacanja hrane, jednom od najvećih izazova današnjice.

 

Prema podacima kojima raspolažu Ujedinjene nacije čak trećina proizvedene hrane, što je u proseku oko 1,3 milijarde tona, pokvari se ili baci. Izraženo u novcu, ova količina iznosi 680 milijardi dolara u industrijalizovanim zemljama, odnosno 310 milijardi u zemljama u razvoju[1]. Najveći procenat propadanja imaju voće i povrće zbog kratkog roka trajanja i nedostatka konzervanasa.

 

Sa napretkom društva značajno se izmenila i tehnologija čuvanja hrane, jer su frižideri omogućili ljudima da se sa agrarnog stila života preorijentišu na urbaniji. Međutim, i frižideri imaju svoja ograničenja. Visoke temperature mogu da dovedu do propadanja hrane, pogotovo kod prirodnih namirnica, kao što su voće i povrće, čak i ako se čuvaju u frižideru. Kako bi namirnice zadržale najbolji kvalitet, frižideri moraju biti izolovani od čestih promena temperatura koje utiču i na unutrašnju temperaturu frižidera. Promena temperature unutar frižidera ima veći uticaj na rok trajanja hrane čak i od stepena hladnoće koji je zastupljen u uređaju.

 

Muzičari iz grupe London Vegetable Orchestra (LVO) iz prve ruke su se uverili da nisu svi frižideri proizvedeni na isti način. Ovi muzičari izvode „zelene simfonije“ na jestivim instrumentima, napravljenim od svežih proizvoda. Orkestar, koji je nastao pre više od tri godine, zabavlja ljubitelje muzike u Ujedinjenom Kraljevstvu instrumentima napravljenim od tikava, paprika, korena manioke, šargarepe i bundeve. Kako su nastupi zavisili od mogućnosti da se izvedu precizne melodije pomoću ovih instrumenata, muzičari su bili prisiljeni da prave nove instrumente svakog dana, i to od svežeg povrća, jer starije namirnice ne bi mogle da proizvedu željene tonove i melodije.

 

Tada su članovi ove muzičke skupine saznali za frižidere kompanije LG sa patentiranom tehnologijom linearnog regulatornog kompresora. Razlike u zvuku skoro da nije bilo, čak ni posle nedelju dana stajanja instrumenata u ovom frižideru. Uređaji kompanije LG ne samo da održavaju hranu svežom duže, već troše i značajno manje energije uz mnogo manje buke. Sve ovo se postiže zahvaljujući smanjenju trenja putem strukturnih unapređenja, dok je energija usmerena na očuvanje svežine hrane.

 

Kompletnu priču možete pogledati na linku: www.youtube.com/watch?v=OkS-tY3BWMA.

 

[1] Izvor: www.fao.org/save-food/resources/keyfindings/en

 

# # #

 

Više o LG Electronics, Inc.

LG Electronics, Inc. (KSE: 066570.KS) je globalni lider i tehnološki inovator u potrošačkoj elektronici, mobilnim komunikacijama i kućnim uređajima. Zapošljava preko 77 hiljada ljudi, koji rade u 125 operativnih centara širom sveta. Kompanija LG je ostvarila globalnu prodaju za 2015. godinu u iznosu od 48,8 milijardi dolara (56,5 milijardi KRW), obuhvata četiri poslovne jedinice – Home Entertainment, Mobile Communications, Home Appliance & Air Solution, and Vehicle Components i trenutno je jedan od vodećih svetskih proizvođača flet panel televizora, mobilnih telefona, rashladnih uređaja, mašina za pranje veša i frižidera. Kompanija LG Electronics je dobitnik priznanja „ENERGY STAR® partner godine” za 2016. godinu. Za više informacija, posetite www.lg.com/rs.