Da biste imali pravi utisak o našem veb sajtu LG.com, morate da koristite drugi pregledač ili da nadogradite Internet Explorer na noviju verziju (IE9 ili noviji).

Veb sajt LG.com koristi dizajn sa brzim odazivom koji nudi prijatno iskustvo i prilagođava se veličini ekrana vašeg uređaja. Da biste na najbolji mogući način doživeli veb sajt LG.COM, pratite sledeća uputstva.

Ako koristite Internet Explorer 8 ili stariji, moraćete da koristite drugi pregledač kao što je Firefox ili Chrome ili da nadogradite Internet Explorer na noviju verziju (IE9 ili noviji).

Ako koristite Internet Explorer 9 i noviji, isključite opciju „Postavke prikaza kompatibilnosti“ u pregledaču Internet Explorer prateći sledeće korake:

  • Kliknite desnim tasterom miša na vrhu pregledača i proverite da li je odabrana opcija „Traka sa menijima“
  • Izaberite opciju „Alatke“ na traci sa menijima, a zatim izaberite „Postavke prikaza kompatibilnosti“
  • U iskačućem meniju opozovite izbor u sva tri polja i kliknite na „Zatvori“
  • Prozor pregledača će se automatski osvežiti i bićete spremni
Skip to Contents

LG NA SAJMU CES 2019 OBEĆAO VEŠTAČKU INTELIGENCIJU ZA JOŠ BOLJI KVALITET ŽIVOTA

  • Updated
  • 2019 01. 09


Beograd, 9
. januar 2019. godine – Predsednik i glavni tehnološki direktor kompanije LG Electronics (LG), dr I.P. Park, predstavio je viziju kompanije o budućnosti u svom uvodnom govoru na sajmu CES 2019, pod nazivom „Veštačka inteligencija za još bolji život”. Na najvažnijem svetskom sajmu potrošačke elektronike, Park je opisao kako bi tri ključna stuba veštačke inteligencije – razvoj, povezivanje i otvaranje – mogli da pruže moćan ekosistem veštačke inteligencije sa raznovrsnim rešenjima za stvaran svet.

 

Kao vodeći zagovornik tehnologije veštačke inteligencije usmerene ka potrošaču, LG je nastavio da igra vodeću ulogu u zalaganju za pozitivnu ulogu veštačke inteligencije u životima potrošača. Tema uvodnog govora bila je primena tehnologija veštačke inteligencije kompanije LG u scenarijima iz svakodnevnog života da bi se publici od preko 3.000 ličnosti iz industrije, influensera i novinara, omogućilo da bolje razume kako kompanija radi na transformaciji sutrašnjice. CLOi GuideBot kompanije LG je nastupio zajedno sa dr Parkom, čime je postao prvi robot koji je pomogao da se održi uvodni govor na sajmu CES.

 

Dr Park je započeo svoje uvodno obraćanje tako što je publici postavio pitanje da li tehnologija čini njihov život boljim, a zatim je nastavio: „Tokom proteklih 100 godina, kućni uređaji poput frižidera, mašina za pranje veša i usisivača su smanjili vreme koje je potrebno da se obave kućni poslovi za oko 75 odsto, ali je količina potrebnog kognitivnog rada značajno povećana. Odgovor leži u veštačkoj inteligenciji – ali samo ukoliko možemo da ostvarimo istinsku inteligenciju”, zaključio je Dr Park.

 

Od svog predstavljanja 2017. godine, brend veštačke inteligencije LG ThinQ zabeležio je brz rast portfolija u koji su uključeni i klima uređaji, mašine za pranje veša, televizori, pametni telefoni i robotski usisivači. Dr Park je predstavio najnovije inovacije kompanije LG u vidu ovih uređaja koji su koristili moć veštačke inteligencije: najnapredniji čip veštačke inteligencije na svetu za kućne uređaje, mašinu za pranje veša sa pojačanim učenjem i „samozaceljujuće" mašine koje mogu da automatski detektuju i poprave kvarove bez prekida rada.

 

Međutim, ne želim da govorim samo o unapređenjima,” Dr Park je nastavio. „Naša ambicija jeste da daleko prevaziđemo sadašnju ulogu kompanije LG kao vodećeg proizvođača potrošačke elektronike i postanemo inovator u oblasti životnog stila koji obezbeđuje istinski inteligentan način života.” Opisujući viziju kompanije LG za doba veštačke inteligencije, dr Park je objasnio kako će tri ključne ideje – razvoj, povezivanje i otvaranje – omogućiti tehnologiji veštačke inteligencije da preobrazi svaki aspekt svakodnevnog života. Proizvodi LG ThinQ će se vremenom razvijati tako što će učiti o korisniku, nesmetano se povezivati sa životima korisnika i otvarati ekosistem inovacija koji jačaju partnerstva i saradnja, na kraju pružajući „novu i hrabru definiciju boljeg života”.

 

Dr Park je naglasio važnost razvoja inteligencije u potrošačkoj elektronici. Kako bi uređaji na bazi veštačke inteligencije prevazišli prosto prepoznavanje glasa i automatizovano vršenje zadataka, oni moraju biti u stanju da razumeju svrhu i nameru koje stoje iza svake komande. Takvo kontekstualno razumevanje zahteva da se veštačka inteligencija razvija kroz sve više interakcija sa korisnikom.

 

LG takođe proširuje svoj neprevaziđeni nivo poznavanja potrošača sa doma na put, svojom inovativnom ponudom za novi doživljaj u kolima. U uslovima revolucije autonomne vožnje, LG nastoji da promeni i proširi samu definiciju vozila koje više nije samo prevozno sredstvo već i mobilni prostor. Rešenje putničke kabine na bazi veštačke inteligencije kompanije LG korisnicima će pomoći da na najbolji mogući način iskoriste vreme koje uštede time što ne voze, transformišući njihova vozila u salu za sastanke, bioskopsku salu ili čak lični butik za šoping.

 

Izgradnja ovog novog doživljaja u kolima zahteva veliki niz različitih rešenja kako u pogledu hardvera tako i softvera zbog čega nam je potrebna OTVORENA saradnja.” izjavio je dr Park, prikazujući kontinuirane aktivnosti kompanije LG na promovisanju kulture otvorenih inovacija. Predstavio je saradnju kompanije LG sa vodećim proizvođačem sedišta Adient u cilju razvoja pametnih sedišta u cilju obezbeđenja personalizovanijeg doživljaja u kolima. Takođe je najavljen novi plan kompanije LG u vezi sa operativnom platformom webOS kojoj je pristup otvoren od marta 2018. godine. „Počevši od ove godine ćemo dodati na webOS otvoren pristup sopstvenoj platformi na bazi veštačke inteligencije kompanije LG za programere širom sveta”, izjavio je dr Park.

 

Dr Park je potom predstavio ambiciju kompanije LG da u znatnoj većoj meri iskoristi potencijal tehnologije veštačke inteligencije povezivanjem prethodno zasebnih jedinica u inteligentne sisteme. Robot Service Delivery Platforma (RSDP) kompanije LG će sistematski koordinirati ono što više robota vidi, čuje i uči u cilju transformacije toga kako upravljamo svojim radom i okruženjem. Pametna mreža na bazi veštačke inteligencije će nam omogućiti da dramatično poboljšamo efikasnost svog energetskog ekosistema, od proizvodnje i skladištenja do potrošnje. Inteligentno obeležavanje će fizičke elemente prostora kao što su zidovi, table, čak i podovi, pretvoriti u aktivan, inteligentan deo okruženja.

 

U uvodnom obraćanju kompanije LG učestvovali su svetski eksperti uključujući dr Pitera Dijamandisa, osnivača XPRIZE Fondacije, dr Endrua Nga, renomiranog istraživača iz oblasti veštačke inteligencije, Alvina Bakenesa, direktora za automobilsku industriju u kompaniji Luxoft, Durga Maladija, višeg potpredsednika za inženjering u kompaniji Qualcomm, i profesora Henrika Kristensena, direktora Instituta za kontekstualnu robotiku Kalifornijskom univerzitetu u San Dijegu.

 

LG je svetski lider u prvim redovima revolucije veštačke inteligencije, koja će imati uticaj na skoro sve velike delatnosti od tehnologije do zdravstva, poljoprivrede, transporta, inženjeringa i drugih,” izjavio je Gari Šapiro, predsednik i izvršni direktor Asocijacije potrošačkih tehnologija (CTA). „Oduševljeni smo što je kompanija LG govorila o „veštačkoj inteligenciji za još bolji život“ u okviru svog prvog uvodnog obraćanja u istoriji sajma CES.

 

Posetioci LG ThinQ Zone na štandu #11100 Kongresnog centra Las Vegas će ove nedelje imati priliku da iz prve ruke dožive inovativnu tehnologiju veštačke inteligencije kompanije LG koja se konstantno razvija. 

 

# # # 

 

Više o LG Electronics, Inc.

LG Electronics, Inc. (KSE: 066570.KS) je globalni lider i tehnološki inovator u potrošačkoj elektronici, mobilnim komunikacijama i kućnim uređajima. Zapošljava preko 83 hiljada ljudi, koji rade u preko 119 operativnih centara širom sveta. Kompanija LG je ostvarila globalnu prodaju za 2014. godinu u iznosu od 55,91 milijardi dolara (59,04 milijardi KRW), obuhvata četiri poslovnih jedinica – Home Entertainment, Mobile Communications, Home Appliance & Air Solution, and Vehicle Components i trenutno je jedan od vodećih svetskih proizvođača flet panel televizora, mobilnih telefona, rashladnih uređaja, mašina za pranje veša i frižidera. Kompanija LG Electronics je dobitnik priznanja „ENERGY STAR® partner godine” za 2014. godinu. Za više informacija, posetite.