Da biste imali pravi utisak o našem veb sajtu LG.com, morate da koristite drugi pregledač ili da nadogradite Internet Explorer na noviju verziju (IE9 ili noviji).

Veb sajt LG.com koristi dizajn sa brzim odazivom koji nudi prijatno iskustvo i prilagođava se veličini ekrana vašeg uređaja. Da biste na najbolji mogući način doživeli veb sajt LG.COM, pratite sledeća uputstva.

Ako koristite Internet Explorer 8 ili stariji, moraćete da koristite drugi pregledač kao što je Firefox ili Chrome ili da nadogradite Internet Explorer na noviju verziju (IE9 ili noviji).

Ako koristite Internet Explorer 9 i noviji, isključite opciju „Postavke prikaza kompatibilnosti“ u pregledaču Internet Explorer prateći sledeće korake:

  • Kliknite desnim tasterom miša na vrhu pregledača i proverite da li je odabrana opcija „Traka sa menijima“
  • Izaberite opciju „Alatke“ na traci sa menijima, a zatim izaberite „Postavke prikaza kompatibilnosti“
  • U iskačućem meniju opozovite izbor u sva tri polja i kliknite na „Zatvori“
  • Prozor pregledača će se automatski osvežiti i bićete spremni
Skip to Contents

Znate li da vazduh u vašem domu može biti duplo zagađeniji od spoljašnjeg?

  • Updated
  • 2019 11. 07

 

Imajući u vidu činjenicu da 85 do 90 odsto svog života provodimo u zatvorenom, kvalitet vazduha u prostorijama u kojima svakodnevno boravimo od velikog je značaja za naše zdravlje. Nažalost, prema rezultatima Zajedničkog istraživačkog centra Evropske komisije, vazduh u zatvorenom prostoru može biti i do dva puta zagađeniji od onog napolju. S obzirom na to da je provetravanje često komplikovanije u sezoni grejanja i gripa, rešenja za prečišćavanje vazduha, poput modernih klimatizacionih sistema, mogu biti od pomoći.

 

Na prvi pogled može zvučati iznenađujuće, ali pojedini štetni zagađivači vazduha mogu biti prisutni u zatvorenom prostoru u većoj koncentraciji nego spolja, što znači da je vazduh u gradskoj ulici sa prosečnim prometom možda čistiji od vazduha u vašoj dnevnoj sobi. Ovaj problem ilustruje činjenica da Evropljani u proseku 85 do 90 odsto svog vremena provode u zatvorenom prostoru – kod kuće, u školi, na poslu ili čak i u slobodno vreme.

 

Stariji i deca su najviše ugroženi 

Pušenje nije jedini izvor zagađenja vazduha u zatvorenom – većina zagađivača na otvorenom prodire u naše domove. Pored toga, kuvanje, upotreba sveća ili tamjana, sredstava za čišćenje, građevinski materijal, nameštaj, kućni tekstil i računari mogu da emituju štetne hemikalije. Dodatno, grinje i prašina takođe smanjuju kvalitet vazduha, a da ne govorimo o bakterijama i virusima. Zbog ovih faktora, vazduh u našem domu može biti i do dva puta zagađeniji od spoljnog vazduha, pokazali su rezultati Zajedničkog istraživačkog centra Evropske komisije (JRC)1.

 

Prema podacima Evropske agencije za životnu sredinu, loš kvalitet vazduha u zatvorenom može biti posebno štetan za ranjive grupe kao što su deca, stariji ili oni sa kardiovaskularnim i hroničnim respiratornim bolestima, kao što je astma2. Podaci JRC pokazuju da do 20 odsto stanovništva može patiti od astme ili drugih alergijskih bolesti izazvanih kućnim uslovima. Prema podacima koje je objavila Evropska fondacija za pluća (ELF), zagađenje vazduha u zatvorenim prostorima je osmi najvažniji faktor rizika za razvoj bolesti, sa stopom smrtnosti od 1,5 do dva miliona ljudi širom sveta3.

 

Kako da poboljšate kvalitet vazduha u vašem domu? 

Za poboljšanje kvaliteta vazduha u zatvorenom prostoru ELF preporučuje pouzdanu ventilaciju, zamenu grejnog tela na drva i upotrebu prečišćivača vazduha. Ovo poslednje rešenje može biti korisno i zimi i leti, jer ventilacija može biti problematična i usred sezone alergija. Teško je pronaći optimalno vreme za provetravanje tokom dana kada je koncentracija polena ili zagađivača iz grejanja i spoljnog transporta dovoljno niska kako bi se zaista poboljšao kvalitet vazduha u kući. Treba istaći i da prekomerno provetravanje tokom zime može da dovede do značajnih gubitaka ogrevne energije koja se potom mora  nadoknaditi pregrevanjem – što na kraju znači i veće zagađenje vazduha.

 

Ključ je u izboru klima uređaja 

 „Ako se nakon ovogodišnjih toplotnih talasa odlučite da kupite klima uređaj ili zamenite stari, energetski potrošen, zastareli uređaj, dobra ideja je da odaberete model koji može efikasno da poboljša kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru”, savetuje Nenad Črnila, project manager za klimatizaciju iz LG Srbija.

 

Na primer, korisna dodatna oprema za klima uređaje je antibakterijski filter, koji iz vazduha u prostoriji uklanja ne samo patogene organizme, već i polen i grinje. Odabir klima uređaja opremljenog plazma jonizatorom takođe može biti pogodan za naše zdravlje, jer se joni koje uređaj emituje vezuju za štetne čestice i tako sterilišu vazduh i sobne površine, a istovremeno uklanjaju mirise. „Ove karakteristike olakšavaju život onima koji pate od alergija tokom leta i pomažu u održavanju vazduha najvišeg kvaliteta u zatvorenim prostorima tokom sezone grejanja, kao i sezone gripa“, istakao je ekspert iz kompanije LG.

 

Pored toga, klima uređaji sa Dual Inverter kompresorima omogućavaju energetsku efikasnost i, u poređenju sa konvencionalnim rešenjima, brže hlade vazduh tokom toplih dana, a zimi brže greju, bez ispuštanja zagađivača vazduha. Vrhunski monosplit – odnosno spoljašnja i unutrašnja jedinica – može se koristiti za grejanje do 0 stepeni Celzijusa, ali može izdržati i na ekstremnijim hladnim temperaturama do -25 stepeni Celzijusa.

 

 ____________________________________________________________

https://www.euractiv.com/section/climate-environment/news/indoor-air-pollution-is-more-dangerous-than-the-outdoor-one/

2 https://www.eea.europa.eu/hu/jelzesek/jelzesek-2013/cikkek/belteri-levegominoseg

3 https://www.europeanlung.org/en/lung-disease-and-information/risk-factors/indoor-air-pollution

 

# # #

 

Više o LG Electronics, Inc.

LG Electronics, Inc. (KSE: 066570.KS) je globalni lider i tehnološki inovator u potrošačkoj elektronici, mobilnim komunikacijama i kućnim uređajima. Zapošljava preko 82 hiljada ljudi, koji rade u preko 119 operativnih centara širom sveta. Kompanija LG je ostvarila globalnu prodaju za 2013. godinu u iznosu od 53,10 milijardi dolara (58,14 milijardi KRW), obuhvata četiri poslovnih jedinica – Home Entertainment, Mobile Communications, Home Appliance & Air Solution, and Vehicle Components i trenutno je jedan od vodećih svetskih proizvođača flet panel televizora, mobilnih telefona, rashladnih uređaja, mašina za pranje veša i frižidera. Kompanija LG Electronics je dobitnik priznanja „ENERGY STAR® partner godine” za 2014. godinu. Za više informacija, posetite www.lg.com/rs.

 

Više o LG Electronics Home Appliance & Air Solution

LG Electronics Home Appliance & Air Solution je svetski lider u industriji kućnih uređaja, klima uređaja i sistema za kvalitet vazduha. Kompanija proizvodi kompletna rešenja za domaćinstvo, zahvaljujući vodećim tehnologijama u industriji. LG je posvećen cilju da život korisnika širom sveta učini boljim, kreirajući pažljivo dizajnirane proizvode, kao što su frižideri, veš mašine, mašine za sudove, aparati za kuvanje, usisivači, ugradni aparati, klima uređaji, prečišćivači vazduha i aparati za kontrolu vlage u vazduhu. Ovi proizvodi doprinose poboljšanom iskustvu korisnika superiornim performansama, velikoj uštedi i zdravstvenim benefitima. Za više informacija, posetite www.lg.com/rs.